SOS kinderen en emoties

Opvoeden = Ruimte geven voor emoties & Grenzen aan gedrag

Vooral kinderen worden nogal eens overspoeld door de veelheid aan emoties en krijgen dan vaak de volgende standaard reactie:
“Doe maar gewoon…”
“Is dat nu echt nodig?…”
“Nu is het klaar, niet meer huilen…”

Deze reacties helpen de kinderen niet om te leren omgaan met hun emoties en dat is nu net wat ze wel nodig hebben.
Hulp om al die emoties te herkennen en hulp bij het leren omgaan met die emoties.

Hoe zorgen we er dan voor dat kinderen ook leren luisteren naar hun emoties, dat ze zichzelf kunnen zijn, maar dat het gedrag binnen de perken blijft. Dat het kind ook leert om rekening te houden met zijn omgeving. Hoe voorkom je dat situaties uit de hand lopen?

Natuurlijk zijn wij allen bereid om hen te helpen, maar hoe dan?
De workshops van “SOS Kinderen en emoties” geven handvatten om zelf direct toe te kunnen passen. Thuis of op het werk.

Je krijgt bruikbare tips om kinderen zelf ruzies op te laten lossen, angsten te laten overwinnen en om te gaan met verdriet.
Daarnaast krijg je handvatten om het zelfvertrouwen van de kinderen te vergroten.

Introductie workshop

In ongeveer 1,5 uur hebben we het over de werking en belangrijkste functies van emoties. Wat doen ze en wat hebben ze ons te bieden? Door het inzicht dat hierdoor ontstaat kunnen we een basis leggen om op een andere manier naar kinderen en hun emoties te kijken en hen deze te laten herkennen, erkennen en ze te leren hier op een goede manier mee om te gaan.

Als deelnemer maak je kennis met wat de kinderen te leren hebben en hoe wij als ouders/opvoeders hen daarin kunnen begeleiden en voorgaan.
Deze introductie workshop is een opstapje naar de cursus.
Naderhand ga je naar huis met een aantal concrete tips, waar je direct mee aan de gang kan.

Wel eens gedacht aan het organiseren van een “informatie-party” bij U thuis?
Voor deze introductie workshop kom ik naar U toe. Samen met vrienden, familie of bekenden aan de keuken tafel of gezellig op de bank.
Als gastvrouw/heer van deze introductieworkshop zorgt U zelf voor minimaal 5 deelnemers.
Door de huiselijke sfeer en het kleine aantal deelnemers ontstaat er al snel een vertrouwde sfeer en is er aandacht voor elkaar.

 

Meerdaagse workshops voor ouders en opvoeders

 

Opvoeden is ruimte geven aan emoties én grenzen aan gedrag.
Kinderen moeten (en mogen!) nog leren omgaan met hun emoties en het is onze taak als ouder en opvoeder om ze daarbij te helpen en te begeleiden.

Kinderen zitten vol emoties en deze emoties hebben invloed op hun gedrag. Dat we dat gedrag niet altijd wenselijk vinden spreekt voor zich….
Tegelijkertijd weten we hoe belangrijk het is dat je goed naar je gevoel kunt luisteren. Want emoties zijn een goede graadmeter. Ze vertellen ons hoe het met ons gaat en of onze grens (bijna) bereikt is. Ze zorgen er dus voor dat we goed op onszelf passen en goed voor onszelf zorgen.

Hoe zorgen we er dan voor dat kinderen ook leren luisteren naar hun emoties, dat ze zichzelf kunnen zijn, maar dat het gedrag binnen de perken blijft. Dat het kind ook leert om rekening te houden met zijn omgeving. Hoe voorkom je dat situaties uit de hand lopen?

Weet jij soms ook niet meer hoe je nou het beste kunt reageren op al die emoties?

Met handvatten en tips uit deze workshops leer jij je kind (en jezelf) beter begrijpen en weet je hoe je voortaan kunt reageren op vervelend of lastig gedrag op zo’n manier dat je je kind helpt bij het leren omgaan met zijn emoties.

Direct minder strijd en dus meer rust!

De workshops bestaat uit 3 of 4 bijeenkomsten van ieder 2 tot 2,5 uur. In mijn praktijk bied ik de volgende varianten aan:

3-delige workshop Peuters en emoties

2 – 4 jaar

 

3-delige workshop Kinderen en emoties

2 – 12 jaar

 

3-delige workshop Pubers en emoties

12 – 18 jaar

 

4-delige workshop Hooggevoelige kinderen en emoties

2 – 12 jaar

 

aangesloten bij Adiona beroepsorganisatie voor kindercoaches en kinderyogadocenten
gecertificeerd trainer Heppie!? kinderen en emoties