Kinder en opvoedcoaching

Een kinder- en opvoedcoach sluit aan bij hulpvraag van het kind en de ouders.

Logisch zou je zeggen, maar in de huidige maatschappij met lichamelijk en psychologische hulp voor iedereen wordt de zorg vaak vanuit een vooraf vastgesteld plan gegeven. Stappenplannen worden doorlopen en als je aan het eind nog niet geholpen bent, ga je verder bij eimand anders met een volgend stappenplan.

Omdat het beroep kindercoach niet gebonden is aan al de regels die je in het reguliere zorgsysteem wel ziet, kan er heel direct gekeken worden naar wat er nodig is om verder te groeien en niet naar wat de oorzaak is van het gemis of het probleem. Dit noem je oplossingsgericht werken: gericht op de toekomst, op zoek naar wat wel goed gaat en wat men nog moet leren om het doel te behalen. Het probleem wordt hierbij erkend en als uitgangspunt genomen voor de aanwezige behoefte.

Het werkmodel van de (kinder)coach

 

Als ouders weet je, aan het begin van dit avontuur, nog niet wat je te wachten staat.
Het is in onze maatschappij niet gewoon om naar anderen kenbaar te maken dat het opvoeden van (je eigen) kinderen best lastig kan zijn. Laat staan om hulp te vragen… Om ons heen kijkend lijkt het wel alsof we de enige zijn met problemen in een wereld van leuke en goedwerkende families.

Als ouder groei je met je kinderen mee.
Iedere ontwikkelingsfase van het kind brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. De ouders, beide uit een ander gezin en een andere omgeving, zullen daar ieder op hun eigen manier mee om gaan. Nu het kind er is blijkt pas hoe moeilijk het is om samen een geheel te vormen. Verschillende ideeen en verwachtingen zorgen soms voor onduidelijkheid en op den duur miscchien zelfs voor een breuk binnen het gezin.

Op dit punt kan het soms nodig zijn om hulp van buitenaf in te schakelen.

Als (kinder)coach werk ik met een brede blik, die gericht is op het gezin en de achtergrond daarvan.
Bij de start van een coachtraject zal ik samen met de ouders bekijken wat het doel van de coaching moet zijn en wie welke rol daarin zal moeten hebben. Door dit in kaart te brengen zal er al snel duidelijk zijn bij wie het probleem daadwerkelijk ligt.
Als het kind op dit moment het meeste te leren heeft om tot het doel te komen, dan zal ik het kind en zijn ouders hierbij ondesteunen.
Zijn het de ouders die het meeste werk te verrichten hebben, zal ik hen begeleiden in hun rol als opvoeder.

 

aangesloten bij Adiona beroepsorganisatie voor kindercoaches en kinderyogadocenten
gecertificeerd trainer Heppie!? kinderen en emoties