Dinsdag 16 februari ben ik, net als vele anderen, naar Lochem afgereisd om een lezing bij te wonen van Floor Raeijmaekers van Het Talentenlab.
Het zou in eerste instantie een onderwijs cafe zijn, kleinschalig en interactief, maar door de vele aanmeldingen werd dit dus een lezing in de schouwburg van Lochem met 230 deelnemers.

Logisch dat er zoveel aanmeldingen waren, want mindset is HOT. En dat is nou net wat Floor graag ziet.

Steeds meer mensen zien in het onderwijs, het dagelijks leven en natuurlijk de begeleiding en opvoeding, het nut van de kennis die over is komen waaien uit Amerika. De fixed en growth mindset zijn (voor het eerst) duidelijk beschreven door Carol Dweck. Een Amerikaanse psychologe die haar onderzoek begon door de motivatie van kinderen te bekijken.

mindset

Mindset is de manier waarop je denkt over jezelf.
Een fixed of vaste mindset zorgt ervoor dat je denkt dat je het moet doen met wat je hebt.
Een growth of groei mindset maakt dat je meer gericht bent op ontwikkeling, groei en uitdaging.

In alles wat je doet speelt je mindset een rol.
-wanneer voel je je slim?
-hoe ga je om met falen?
-hoe denk je over inspanning?

Gelukkig is het niet zo dat je voorbestemd bent een vaste of groei mindset te hebben. Dit ontwikkel je in de loop der tijd door invloeden van buiten, maar ook door hoe je karakter is. Daarbij is het ook zo dat je mindset bijgestuurd of verandert kan worden.

Met de juiste begeleiding en minstens zoveel inspanning (“Alleen in het woordenboek komt succes VOOR werken”) kan een kind met een vaste mindset leren om een groei mindset in te zetten op de momenten dat dat nodig is.

Bij IKsamensterk kan je terecht voor deze begeleiding.
Met behulp van het mooie materiaal van Het Talentenlab, waain Fixie en Growie een grote rol spelen, gaan we stap voor stap opzoek naar hoe die mindset eigenlijk werkt en hoe je dat bij je zelf in kan gaan zetten.

aangesloten bij Adiona beroepsorganisatie voor kindercoaches en kinderyogadocenten
gecertificeerd trainer Heppie!? kinderen en emoties