Meer en meer lijk ik mij te bewegen door het ‘land van emoties’.  Emoties van anderen, maar ook zeker van mezelf.

Het was dan ook niet zo gek dat ik laatst in de boekwinkel bij mij in de buurt ’toevallig’ het boek “Alles wat ik voel. Het grote emotieboek” van Stine Jensen op de toonbank zag liggen. Ik kon de verleiding niet weerstaan en heb het maar meegenomen.
Al vanaf de eerste zin weet het me te boeien!

‘Hoi, hoe gaat het?’
Dit is een vraag die we bijna elke dag aan elkaar stellen. Meestal zeggen we ‘goed hoor’ of ‘druk’ of ‘gaat wel’.
Maar, hoe voel je je echt?
(bron: Alles wat ik voel. Het grote emotieboek.)

Het hele leven lang, alle dagen van de week. ieder moment van de dag hebben we te maken met emoties van onszelf en van die van anderen. Ze zorgen ervoor dat we ons staande weten te houden in deze wereld en dat we verbindingen kunnen aangaan met mensen om ons heen.

Het gedrag van de mens is nauw verbonden met het uiten van emoties. De expressie van emotie noemt men ook wel de ‘lichaamstaal’. Dit betekent dat emotie waarneembaar gedrag is. […] Emotie is altijd een combinatie van lichaam, gevoel en cognitie. Het uiten van emoties geeft veelal ook lichamelijke reacties als trillen, gespannen of juist ontspannen spieren, zweten en hartkloppingen. […] Een feit is dat de mens niet zonder emotie kan en andersom.
(bron: www.ensie.nl)

Emotie is voelen. Voelen doe je met je lijf. Je lijf laat je voorwaarts bewegen.
Emotie IS bewegen!

Emotie komt van het woord ‘emovere’, dat ‘in beweging brengen’ betekent. Meestal merk je wel dat er iets in je lichaam gebeurt als er een emotie loskomt.[…] Emoties maken iets los. Ze zetten iets in beweging. Dat is het mooie van emoties. Dankzij emoties verandert er iets en gebeurt er van alles. Van een klap tot een kus – emoties brengen van alles te weeg.
(bron: Alles wat ik voel. Het grote emotieboek.)

 

Als je je er bewust van bent, of wordt, kunnen je emoties je verder helpen.
Ze kunnen ervoor zorgen dat je even stil mag staan bij iets wat spannend is, maar er wel voor zorgt dat je een goede beslissing maakt. Ze helpen je bij het aangeven van je grenzen en kunnen er ook voor zorgen dat je je grenzen gaat verleggen. Emoties zorgen voor verwerking en ontlading, zodat de zwaarte van het leven iets afneemt op de momenten dat dat nodig is.

 

Emoties zorgen voor de beweging van het leven.
Ze geven je richting en kracht om door te gaan.

En het mooie is… Emoties zijn er altijd!
En ze mogen er zijn!

aangesloten bij Adiona beroepsorganisatie voor kindercoaches en kinderyogadocenten
gecertificeerd trainer Heppie!? kinderen en emoties